Janneke Oostrom, arbeids- en organisatiepsycholoog aan de VU Amsterdam, stelt in het AD dat assessments populair zijn in sollicitatieprocedures. Maar zij stelt ook dat niet alle profieltesten goed zijn in het meten of voorspellen van de geschiktheid van een kandidaat. Tests zijn doorgaans niet wetenschappelijk onderbouwd of met sociaal wenselijke antwoorden te manipuleren. Toch blijft het gebruik ervan bij werkgevers populair.

De KernTalenten-methode is empirisch ontwikkeld en de vragenlijst is met een score van 0,84 op Cronbach’s Alpha sterk betrouwbaar gebleken. Het geven van sociaal wenselijke antwoorden is bij de KernTalentenmethode niet interessant voor een kandidaat. Een KernTalent is op zich nooit negatief; hooguit kan een KernTalent ondersteunend of beperkend zijn in de context van een baan. De KernTalentenmethode gaat uit van iemands intrinsieke motivatie en geeft niet alleen de werkgever maar ook de sollicitant inzicht of de baan past of niet. En een baan uitvoeren die niet bij je past, geeft uiteindelijk altijd problemen.

Groot voordeel is dat een kernTalentenanalyse je leven lang geldig is en kan bij iedere nieuwe loopbaanstap helpt om te matchen. Met de KernTalenten ben je met één assessment klaar voor de rest van je leven.