“.. het idee dat mensen hun leven in eigen hand kunnen nemen in plaats van eraan overgeleverd te zijn is ook een van de redenen om dit werk te doen.”

 

Een tijdje gelden werd ik geïnterviewd in het kader van het estafette-interview van de Beroepsvereniging Kerntalentenanalisten Nederland. Nu is het mijn beurt en interview ik met plezier Klarinde Meijer, kerntalentenanalist in de regio Almere en op Terschelling.

 

Wat is je motivatie om kerntalentenanalyses af te nemen?

“Ik gun mensen veel meer liefde voor zichzelf en ik zie dat een kerntalentenanalyse dit altijd brengt. Het levert altijd ruimte op om eigen keuzes te maken. Het idee dat mensen hun leven in eigen hand kunnen nemen in plaats van eraan overgeleverd te zijn is dan ook een van de redenen om dit werk te doen. De mensen die ik begeleid leren vaak veel meer compassie met zichzelf hebben en zichzelf beter begrijpen. Echt concreet een ander kunnen helpen is mijn motivatie, mijn drijfveer om dit werk te doen.

Daarnaast vind ik het voor mezelf tijdens een analyse echt heerlijk om het puzzeltje te leggen, dat geeft een bepaalde kick. Helemaal om vervolgens zo snel en adequaat mogelijk voor de klant, in gewone taal, antwoorden te kunnen geven waar de klant mee verder kan na het gesprek. Dus het hele plaatje: van de hulpvraag van de klant, naar de analyse en vervolgens naar handvatten kunnen geven waar de ander al direct na het eerste gesprek mee aan de slag kan gaan.”

 

Welk kerntalent betekent voor jou iets bijzonders?

“Haha, oei, moet ik eentje kiezen? Ik denk mijn sterke kerntalent ‘competitie tegen jezelf’. Deze kom ik zelf dagelijks tegen en ik heb er een sport van gemaakt om hem vooral positief te voelen. Het brengt me ver op allerlei vlakken. In het algemeen geeft dit kerntalent me veel doorzettingsvermogen en discipline.

De twee kerntalenten rondom proactieve kennisverwerving vind ik ook echt heel fijn. Beide komen dagelijks bij me aan bod. Ik vind het echt heel erg leuk dat ergens zomaar weer mijn oog op valt en dat ik intuïtief bedenk of ik er meer van wil weten. Als dat zo is, dan ga ik boeken zoeken, googelen en er meer over lezen en kennisdetails uitpluizen. Op het moment dat ik daarmee bezig ben, dan ben ik even weg uit mijn eigen hoofd, mijn eigen gedachten. De drukte en de waan van de dag gaat ‘uit’ en ik kan dan volledig opgaan in nieuwe informatie. Dat geeft me mentale ruimte, rust en een gevoel van vrijheid. Ik krijg ook weer nieuwe energie omdat ik iets nieuws leer. De energieboost werkt dubbelop dus.”

 

Wat is het mooiste resultaat wat een klant van je heeft geboekt met een kerntalententraject?

“Het mooiste weet ik zo niet, maar het meest sprekende en het traject waar direct een kwartje viel was bij iemand die al verschillende keren bore-out was geweest en veel geswitcht was van baan. Hij had een hele goede opleiding gehad en van alles en nog wat gepresteerd. Hij had geen stabiele jeugd gehad. Hij dacht dat hij gewoon heel erg slecht was in hechten en daarom nergens lang kon blijven. Toen hij bij mij kwam werkte hij bij een gemeente en dat was al zijn zoveelste baan. Ondanks dat hij daar nog maar kort werkte, wilde hij daar voor zijn gevoel zo snel mogelijk weg. Hij bleek na de analyse een maximaal kerntalent ‘Ondernemen en risico’s nemen’ te hebben, en nog wat kerntalenten sterk die een grote rol speelden bij behoefte aan afwisseling en uitdaging. Daaruit bleek dat hij totaal niet op zijn plek zat. Het was juist heel logisch dat hij van baan wilde veranderen en alles viel op zijn plek. Toen ik dat vertelde zag ik hem een zucht van verlichting slaken. Opgelucht constateerde hij: “Er is dus niks mis met me! Dit is gewoon wat bij me past, ik mag op zoek naar iets anders, ik word hier gewoon gek van verveling.” Hij had in een mum van tijd een nieuwe, passende baan. Zo mooi wat er dan met iemand gebeurt. Dat gun ik iedereen die met een vraag rondom persoonlijke en zakelijke ontwikkeling rondloopt.”

 

 

Nieuwsgierig naar de interviews binnen de reeks van de estafette-interview van kerntalentenanalisten binnen de beroepsvereniging? Kijk op: www.ktan.nl

De beroepsvereniging Kerntalentenanalisten Nederland maakt zich hard voor het bekend en beschikbaar maken van de van oorsprong Belgische methode, ontdekt en ontwikkeld door Danielle Krekels. De beroepsvereniging wil bijdrage ontwikkelen en borgen van het vakmanschap van de aangesloten kerntalentenanalisten met als doel om iedereen in Nederland –mensen en organisaties- optimaal te laten profiteren van de parel onder de assessments.