Jaap Nieuwenhuijzen schrijft op linkedin een interessante artikel over feedback en vooral waarom het niet werkt. Hij noemt een aantal redenen waarom het niet werkt:
Mensen zijn niet zo goed in het beoordelen van andere mensen. Want hun mening is altijd gekleurd door hun persoonlijke voorkeuren.
Ook leren en ontwikkelen we onszelf het gemakkelijkst als we onze sterke punten uit mogen leven, niet als we onze tekortkomingen moeten verbeteren. Focus op tekortkomingen zorgt voor stress en verlies van creativiteit. En verlies van werkplezier. En dat heeft te maken met de neurale verbindingen in je brein.
Als laatste benadrukt hij dat gedrag van succesvolle mensen niet één-op-één te kopiëren is naar jezelf. Ieder heeft zijn eigen uniek aanpak en wat voor een ander werkt, hoeft dat niet persé voor jou te doen.

Vanuit de KernTalentenmethode kijken we ook het liefst naar talenten in plaats van naar tekortkomingen. En staan we achter het pleidooi van dhr. Nieuwenhuijzen om je niet te richten op je tekortkomingen. Ja, we kijken vanuit de KernTalentenmethode wel naar ‘tekortkomingen’ (wij noemen dat kleine KernTalenten) maar dan vooral om iemand te helpen om de taken die bij dat kleine KernTalent passen zo veel mogelijk aan anderen over te laten. Kleine KernTalenten uitleven kost namelijk energie en is te vergelijken met proberen je tekortkomingen te verbeteren. Omdat iedereen anders is, zijn er meestal wel collega’s te vinden die dat KernTalent sterk hebben. Voor hen is het kunnen doen van die taken energiegevend, en zij doen dat werk met plezier. Zo staat ieder in zijn kracht.

Want wat geeft er meer plezier? Je kwaliteiten verder uit mogen bouwen en al je aandacht daarop mogen richten? Of werken aan kwaliteiten die je niet echt bezit, die je moeilijk kan ontwikkelen en waar je geen plezier aan beleeft?
Voor werkgevers geldt dit ook: wil je dat je werknemers hun kwaliteiten volledig uitleven en vrolijk en energiek hun werk doen? Of wil je gestreste middelmatige presterende werknemers die hun creativiteit en werkplezier verliezen omdat ze hun tekortkomingen moeten verbeteren?

Maar wat werkt dan wel als feedback en focus op tekortkomingen niet werkt? Het ligt eigenlijk wel voor de hand: aandacht geven aan flow. Wanneer voelde je die bij jezelf of zag je die bij je werknemers? Want als je flow ervaart, sta je in je kracht. En hoe kun je die momenten van flow vergroten? Vanuit de KernTalenten hebben we het dan over het uitleven van je sterke KernTalenten.