Je hoort het vaak: ‘Dat is een natuurtalent!’ Die kan zingen, voetballen, tekenen als de beste. Evengoed zijn er mensen die geen idee hebben welke talenten ze hebben. En dat is jammer…

Er bestaan kerntalenten en gewone talenten. Wat is het verschil?

Danielle Krekels, talentanaliste en grondlegger van de KernTalentenmethode: “Een talent is iets wat je goed kunt of zou kunnen, en is een onderdeel van een kerntalent. Een kerntalent gaat veel breder en bestaat uit drie aspecten:
1. Je karakter: je unieke set van persoonlijkheidseigenschappen. Die is bij iedereen anders.
2. Je aanleg tot kunnen: hoe goed je in iets kunt worden, door oefening of door opleiding. Hierbij speelt intelligentie een grote rol.
3. Je goesting: toont aan hoe graag je vanuit jezelf bepaalde activiteiten uitvoert. Kerntalenten hebben dus met andere woorden nog diepere wortels in je persoonlijkheid dan klassieke talenten. En ze verklaren waarom je soms die onvoorstelbare drive voelt om iets te doen. De combinatie van jouw specifieke kerntalenten geeft zin aan je leven.”

We hebben allemaal sterke kerntalenten: de dingen waar we in uitblinken en die we graag doen, en zwakke kerntalenten: de dingen waar we minder aanleg voor hebben en die we ook minder graag doen.

Heeft iedereen een kerntalent?

Danielle Krekels: “Ja, en zelfs meer dan een. Het is vreemd om te denken dat je maar een of geen talent zou hebben. Wat zouden topsporters dan moeten doen, bij wie de carrière al eindigt rond hun dertigste? Als ze niets anders zouden kunnen dan voetballen, tennissen of lopen, zou hun leven gewoon halverwege stoppen. Er wordt vaak de indruk gewekt dat je maar één talent hebt. Kijk eens naar al die talentenshows op tv, waar je alleen maar geselecteerd wordt als je kunt zingen. Wie doorgaat, heeft talent, en al de rest dan niet? Dat klopt niet. Misschien kan iemand minder goed zingen, maar is hij een echt showbeest en krijgt hij het hele publiek aan het dansen.”

 

Lees hier het gehele artikel, dat gepubliceerd is in de Libelle.